Wie is het idool van jouw kind?

Had jij, toen je een kind was, een idool? Wiens posters hingen boven jouw bed? Voor wie kocht je wekelijks de Hitkrant? 

Kinderen hebben idolen

Bijna alle kinderen hebben wel 1 of meerdere idolen. Je kunt het je vast nog wel herinneren uit je eigen jeugd. Toen waren het vaak popsterren of acteurs waar kinderen en jongeren massaal fan van waren, of zelfs complete popgroepen. Stel je een tienerkamer in de jaren ’90 voor, en je ziet er de posters van de Backstreet Boys, Take That, Michael Jackson of Madonna bijna als vanzelf bij.

Een idool hebben is prima, en kan zelfs heel gezond zijn, zolang het niet uit de hand loopt. Kinderen hebben rolmodellen nodig, volwassenen of andere kinderen waar zij zich aan spiegelen of waar zij een voorbeeld aan nemen. Niet alle idolen zijn even zichtbaar. Dat verlegen meisje in de klas is misschien wel ‘fan’ van dat meisje dat wél haar mond durft open te trekken. Niet dat ze posters boven haar bed op zal hangen met haar foto, maar tegen haar opkijken, dat doet ze zeker. Door dit te doen zal het verlegen meisje misschien zien hoe dat stoere meisje het aanpakt, en zelf ook wat assertiever worden. Misschien niet nu meteen, maar je idolen hebben altijd wel een bepaalde invloed op je leven, nu of later.

Zo is dat ook bij popsterren. Door fan te zijn van een bepaalde artiest, laat een kind zijn of haar identiteit duidelijk zien. Dit is waar ik van houd, dit is wie ik ben. Of, ‘dit is wie ik zou willen zijn’, dat kan natuurlijk ook. 

De idolen van nu

Waar de jeugd vroeger vooral filmsterren of artiesten ‘uitkozen’ om fan van te zijn, zijn dit tegenwoordig steeds vaker YouTubers of influencers. Vaak zijn deze niet eens zoveel ouder dan de kinderen zelf, en hebben zij zich goed verdiept in wat hun doelgroep graag wil zien. Hun doel is vaak om een idool te worden, waardoor het hele proces net iets minder natuurlijk verloopt dan jaren geleden. Het idee blijft echter hetzelfde, door een idool te hebben dragen kinderen een stukje van hun eigen identiteit uit.
Naast influencers is er nog een groep waar je steeds meer idolen in vindt: voetballers. Ook zij weten jongeren steeds beter aan te spreken, zeker als zij zelf ook op voetbal zitten. Leuk hieraan is dat een kind zich makkelijk op dezelfde manier kan kleden als het idool: een voetbaltenue is zo gekocht. Door in een Real Madrid tenue naar school te gaan, met de naam van het idool op de rug, laat een kind zien wie zijn of haar held is. Een mooiere manier om een heel klein beetje in de huid van je idool te kruipen

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.