Voordat business casual werd geïntroduceerd in de jaren negentig, was de werkplek een plek waar werknemers voldeden aan culturele normen, zoals het dragen van een overhemd en stropdas en werken van 9 tot 5. Werknemers brachten het grootste deel van hun tijd op kantoor door onder leiding van een manager, en aan het einde van hun eenjarig jubileum, een prestatiebeoordeling ontvangen.
De moderne werkplek van vandaag is echter een vloeiende, informele omgeving, waar werk-privébalans wordt verdedigd en, afhankelijk van uw bedrijfscultuur, kunnen sommige werknemers zelfs van tijd tot tijd gekleed in trainingsbroek komen werken.
De werkplek blijft evolueren om aan de behoeften van zowel werknemers als werkgevers te voldoen. Laten we eens kijken naar 5 moderne trends op de werkplek en hoe deze onze manier van werken veranderen.
- Een flexibel personeelsbestand
Volgens een studie zullen freelancers in 2020 40% van het personeelsbestand uitmaken. De grootste reden voor deze groeiende trend is dat werkgevers ontdekken dat freelancers efficiëntie kunnen stimuleren, vooral met de besparingen op administratieve en zorgkosten. Millennials, in het bijzonder, handelen in de traditionele beveiliging en voordelen van een fulltime baan voor meer freelancingsmogelijkheden waarbij ze volledige controle hebben over hun planning.
- Samenwerking
Zelfs in ons digitale tijdperk kan samenwerking nog steeds een moeilijk iets zijn om onder de knie te krijgen. Naarmate de connectiviteit toeneemt, neemt ook het aantal platforms toe waarop werknemers, werkgevers en klanten communiceren. Dit kan problemen opleveren voor teams die in hetzelfde kantoor werken – laat staan voor teams die op afstand werken en communiceren.
- Meer nadruk op evenwicht tussen werk en privéleven
Naarmate bedrijven meer en meer afhankelijk zijn van technologie, werken meer werknemers zelfs na afloop van de werkdag. De noodzaak voor werknemers om verbonden te blijven en een vrijwel constante bedrijfscyclus heeft meer druk op werknemers gelegd om te allen tijde verbonden te zijn.
Wanneer werknemers gedwongen worden buiten het kantoor te werken, kan zowel de productiviteit als het moreel een klap krijgen. Een goede balans tussen werk en privéleven is het belangrijkste voor millennials bij het aanvaarden van een baan. Millennials zijn minder loyaal aan hun werkgevers dan hun oudere collega’s en leggen meer nadruk op hun persoonlijke interesses. Bedrijven die millenniaal talent willen verwerven en behouden, moeten zich inzetten voor een goede balans tussen werk en privé en flexibiliteit.
- Heroverweging van traditionele prestatiebeoordelingen
Traditioneel worden prestatiebeoordelingen eenmaal per jaar gehouden. Je zou het hele jaar door werken, samenwerken met collega’s, projecten voltooien en deadlines halen. Aan het einde van het jaar zou u met uw manager gaan zitten en doorgaans een score ontvangen die gedetailleerd weergeeft hoe goed uw prestaties overeenkwamen met de verantwoordelijkheden van de taak.
Dit proces was niet alleen inefficiënt, maar het kon ook het moreel schaden, omdat werknemers die dachten dat ze het hele jaar door goed presteerden soms verblind waren met negatieve beoordelingen.
- Een fijne werkplek
Ook een fijne en ergonomische werkplek is erg belangrijk. Vooral bij kantoorbanen werk je 40 uur per week aan een bureau. Wanneer deze niet goed is afgesteld op je lichaam kunnen je medewerkers zelfs klachten krijgen. Het is daarom belangrijk dat een bureau goed is afgesteld en dat de medewerkers ook de mogelijkheid hebben om te gaan staan aan hun bureau. Een bureau dat terug van weg is geweest is het deco bureau. Een bureau met de uitstraling van de jaren 90, maar die voldoet aan de eisen van een modern bureau.