3 tips om je garderobe duurzaam te maken

Steeds meer mensen hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Er worden zonnepanelen op het dak geplaatst, het huis wordt volledig geïsoleerd, we pakken eens wat vaker de fiets of de benenwagen en in plaats van met het vliegtuig op vakantie pakken we de trein. Wat veel mensen daarbij echter vergeten, is dat duurzaamheid niet alleen draait om de hierboven beschreven punten maar dat je qua garderobe ook heel veel kunt doen op het gebied van duurzaamheid. Als je weet dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende branches ter wereld is, heb deze keuze snel gemaakt, toch?! In dit artikel geven we je daarom 3 tips om je garderobe duurzaam te maken. 

1.Ga voor eerlijke en duurzame merken

Dat klinkt misschien een beetje als een open deur maar als jij bij een discounter je kleding koopt weet je dan altijd hoe het gemaakt is en waar het vandaan komt? Kies dus voor een kledingmerk waar je zeker van weet dat de kledingstukken duurzaam geproduceerd worden. Neem bijvoorbeeld by-bar. Dit merk brengt ieder seizoen een collectie hoogwaardige items uit die duurzaam geproduceerd zijn en die meerdere seizoenen te dragen zijn. Dat is ook het hele idee achter dit merk. Bij By Bar zijn ze grote voorstanders van het bouwen van een tijdloze garderobe in plaats van fast fashion. Daarnaast worden er items gemaakt van alpacawol, gerecyclede plastic flessen en bio katoen. Het kost misschien iets meer maar dit haal je er dubbel en dwars weer uit. 

2.Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Investeer in kwalitatief goede items en zorg ervoor dat je niet met een stapel ‘net-niet’ blijft zitten zoals veel mensen in de kast hebben. Een stapel “net niet” is ter verduidelijking een stapel van kleding die je lekker goedkoop aangeschaft hebt maar wat na 2 keer wassen toch niet helemaal meer is wat je je er van voorgesteld had. Het voelt alsof dit een dure tip is maar dat is over het algemeen niet waar. Je kunt het zoveel vaker aan dat het goedkoper is dan steeds weer nieuwe shirtjes kopen die weinig kosten, maar die je hooguit drie keer aan kan.

3.Koop tweedehands

Hoewel er nog vaak een taboe rust op tweedehands kleding begint daar langzaam maar zeker toch verandering in te komen. Het is niet alleen goedkoper en dus duurzamer voor je portemonnee maar bijkomend voordeel is dat een kledingstuk een tweede leven krijgt en er dus minder grondstoffen nodig zijn om nieuw te produceren. Omgekeerd lever je natuurlijk ook een bijdragen aan een duurzame garderobe als je deze eens heel grondig uitspit en alles wat je niet meer draagt naar de kringloop of tweedehandskleding winkel brengt. Er is vast wel iemand die interesse heeft in jouw afgedankte trui. 

Tot slot een paar wastips

Wist je dat je ook met de wasmachine (of het niet gebruiken ervan) bijdraagt aan een duurzame garderobe? Als je namelijk kiest voor duurzame wollen kleding, bijvoorbeeld van merino wol, dan reinigt dit zichzelf. Dat is namelijk één van de fantastische eigenschappen van wol. Het enige wat je hierbij hoeft te doen, is je wollen kledingstuk even uit te hangen, in de stoom die je produceert tijdens het douchen te hangen of even buiten te laten luchten. Daarnaast kun je je kleding het beste wassen met een handwasprogramma op 30 graden en het liefste nog kouder. Zo draag je niet alleen bij aan het milieu en je stroomrekening, je kleding blijft er ook nog eens veel langer mooi door. Eigenlijk hoef je je kleding alleen maar flink te wassen als het stinkt of er flinke vlekken inzitten. Dit klinkt misschien best vies maar als je de bovenstaande tekst hebt gelezen begrijp je waarom we dit punt maken. Het creëren van een duurzame garderobe behoort immers tot de mogelijkheden.

Mode, Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.