Dat mag je niet aan!

Mode. Het is ontzettend divers. Houdt de een van mooie lange jurken. Draagt een ander veel liever comfortabele broeken die ruim vallen. Van een gothic look tot aan mooie prinsessenjurken. Alles is mogelijk en iedereen kan zelf kiezen wat ze wel en niet willen dragen. En bevalt het niet, dan kies je de volgende keer gewoon iets anders. Die vrijheid is er. Het zijn keuzes die je zelf kunt en mag maken. Je hoeft daarbij niet te voldoen aan wat anderen willen. Je volgt gewoon wat voor jou goed voelt.

Als je niet meer mag kiezen

Vrijheid en zelf mogen kiezen is voor bijna iedereen enorm belangrijk. Het geeft je een gevoel van eigenwaarde. Zelf in de hand hebben wat er gaat gebeuren. Toch zijn er omstandigheden te bedenken wanneer iemand zelf niet meer mag of kan kiezen. Denk maar eens aan iemand met dementie die zorg weigert omdat ze bang is voor de dame die haar thuis komt verzorgen. Ze herkent deze dame niet en dus wil ze niet meewerken bij het wassen en aankleden. Ze kan zelf niet meer goed beoordelen wat goed voor haar is. Ook niet als het gaat om een medische behandeling of waar ze moet wonen als thuis blijven wonen niet langer verantwoord is.

Zorg tegen je zin in

In de wet zorg en dwang e-learning kun je lezen wat het nou betekent als iemand zorg moet krijgen die hij of zij eigenlijk niet wil. Wie mag er beslissingen nemen en waar kan iemand nog zelf de regie houden? Als thuis blijven wonen écht niet meer verantwoord is, dan kan er besloten worden dat de dame met dementie uit het vorige voorbeeld naar een verzorgingstehuis gaat. Ook als zij dat niet wil. Geeft deze dame daarbij aan dat ze dan wel een verzorgingstehuis in haar eigen woonplaats wil en niet eentje een paar steden verderop, dan mag ze dit wél nog zelf kiezen. De ingewikkelde wet zorg en dwang eenvoudig uitgelegd. Handig om nog eens door te lezen als je zelf in de zorg werkt!

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.