Aan welke eisen moet een horloge voldoen?

Een horloge is meestal een dure aankoop en daarom is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt en er zorgvuldig eentje uitkiest. Er bestaan inmiddels erg veel horlogemerken, waarbij de prijs ook nogal kan variëren. Met name aan bekende horlogemerken hangt een flink prijskaartje. Dit hangt natuurlijk af van het merk en de kwaliteit van het horloge. Kom je een merkhorloge tegen dat relatief goedkoop is? Let dan wel op dat je niet te maken hebt met een replica. Deze namaakhorloges hebben een veel slechtere kwaliteit en hiernaast kun je niet terugvallen op de garantie bij het merk zelf. Daarom moet je altijd goed controleren of je een goede kwaliteit horloge te pakken hebt. Wij vertellen je graag aan welke eisen een goed horloge voldoet!

Materiaal

Een goed horloge kopen begint bij het materiaal. Een goed horloge is meestal gemaakt van edelstaal of titanium. Edelstaal wordt gezien als roestvrij staal: een variant van materialen, dat niet aangetast kan worden door vocht en transpiratie. Hiernaast heb je ook luxer materiaal en dat is een keramisch en titanium horloge. Dit materiaal is harder en steviger dan edelstaal, maar daarnaast ook wel een stuk duurder. Bij beide soorten materialen komt huidirritatie zelden voor. Let er altijd op bij het kopen van een horloge of het model een PVD coating heeft. Dit staat altijd aangegeven op de achterkant van het klokje. Met een PVD coating voorkom je dat het horloge verkleurt na verloop van tijd.

Het glas

Een goed horloge beschikt over krasvrij en stevig glas, ook wel saffierglas genoemd. Ook dit staat aangegeven op de achterkant van het klokje. Saffierglas is wel het beste soort glas wat je kunt hebben voor een horloge. Goedkopere varianten glas zijn kristal of mineraalglas. Dit is goedkoper en wel iets gevoeliger voor krasjes, maar voldoet net zo goed.

Het uurwerk

Ook het uurwerk moet aan een aantal eisen voldoen, waardoor je zeker weet dat het van goede kwaliteit is. Dit kun je herkennen aan een Quartz uurwerk of een COSC (gecertificeerd) uurwerk. In een winkel kun je hier altijd naar vragen en ook een online horlogespecialist biedt gecertificeerde horloges aan. Horloges met deze certificering hebben een uitstekende kwaliteit, gaan nauwelijks kapot en kunnen daardoor dus jarenlang gedragen worden. Mits je ze natuurlijk wel goed onderhoudt.

Waterdichtheid

Gelukkig zijn de meeste horloges tegenwoordig waterbestendig. Of in ieder geval voor een groot gedeelte. Op de achterkant van de horlogekast wordt de mate van waterdichtheid aangegeven. Een kwaliteitshorloge moet in ieder geval een aanduiding van 10 ATM waterdichtheid hebben. Dit wil zeggen dat het horloge bestendig is voor waterdieptes tot 100 meter of 10 bar. Zo kun je dus gewoon zwemmen met een horloge om.

Mode

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.