Wat is een hondenpenning?

Honden komen voor in alle soorten en maten en kunnen hierdoor ook op allemaal verschillende manieren kwijtgeraakt worden. Er zijn meerdere manieren om dit tegen te gaan natuurlijk, maar wat als het toch gebeurt? Voor deze situatie is een hondenpenning zeer handig. Dit is een penning die om de hals van de hond gedaan kan worden of aan het halsbandje vastgemaakt, waarin verschillende gegevens in gegraveerd kunnen worden, zoals dus je eigen contactgegevens en waar de hond woont of hoe hij heet. Bekijk de website van Finaste om een beeld te krijgen van de verschillende hondenpenningen die er zijn.

De redenen om een penning te regelen

Honden zijn net als hun baasjes vaak nieuwsgierige wezens, wat er in resulteert dat wanneer ze de kans krijgen om op avontuur te gaan, ze dit vaak ook aangaan. Wanneer een hond achter een ander beest aanrent of zomaar de deur uit gaat, kan dit niet alleen een gevaar zijn voor anderen, maar ook voor zichzelf. Het verkeer en de omgeving zijn vaak onvoorspelbare factoren in het leven van een loslopende hond, wat betekent dat dit ook nog wel eens misgaat. Wanneer er ergens een loslopende hond gevonden wordt, is het voor ieder beter als deze direct naar het baasje gebracht kan worden, in plaats van naar een algemene plek zoals het asiel. Een chip onder de huid van de hond of een van de hondenpenningen van DRKS aan het bandje, kan ervoor zorgen dat de naam en contactgegevens zo bij de hand zijn. 

Regelgeving rondom de penning

Volgens de Nederlands regering is het niet verplicht om om de hals van je hond een hondenpenning te doen, echter is het wel aangeraden. Naast je persoonlijke gegevens geeft het je hond een soort “ID-tag”. Het laat zien dat je hond al de vaccinaties heeft gekregen die hij nodig heeft volgens de Nederlandse regering en of hij er nog een paar moeten hebben of niet. Naast deze redenen ben je ook minder afhankelijk van de microchips die de meeste honden hebben. Deze microchips zijn niet met het blote oog te zien, waardoor een willekeurig persoon de gegevens niet zou kunnen aflezen. Zelfs in het geval dat iemand ervan op de hoogte is dat de hond eventueel een microchip kunnen hebben, zal deze nog de hulp van onder andere een dierenarts moeten inschakelen om de gegevens af te kunnen lezen.

Aandachtspunten

Tijdens het kopen van een hondenpenning is het handig om te weten wat er zowel op moet worden gegraveerd. Zoals eerder vernoemd zijn contactgegevens het voornaamste wat er op moet staan. Hiernaast is de naam van je hond ook slim. Vaccinatiestatus van je hond waarin staat vermeld welke zij al hebben gehad. Als laatst zijn de gegevens van de dierenarts ook handig om te vermelden in de hondenpenning, hierdoor is het meer zeker dat ook wanneer je niet bereikbaar bent je hond ook op een andere plaats terecht kan komen. Bij het kopen van een hondenpenning is het gezegde “Goedkoop is duurkoop” ook zeer van toepassing. In het geval van zeer goedkope penningen zijn deze al sneller kapot dan degene die net wat duurder zijn.

Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *